image1 image2 image3
U bent hier: Home Boeken
Bibliografie (lijst met publicaties)


Een vrouw tussen 20 en 8 PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Een vrouw tussen 20 en 8. In deze volksroman is de centrale figuur Leontine van Esbroek, geboren in 1866 in Sint-Niklaas. Haar toekomstige man leerde de blokmakersstiel bij vader van Esbroek. Leontine schonk het leven aan wel twintig kinderen. Kranig doorleefde zij de oorlog van 1914-1918, en verhuisde voor de laatste maal naar de Breedstraat, het boerenhof werd omgeschakeld tot een blokmakerij die een ontmoetingsplaats werd voor kinderen, kleinkinderen en buren. Wanneer haar man overleed werd de blokmakerij verder geautomatisserd en werd het bruisende schouwtoneel van bedelaars, zwervers, mandenmakers en volksvertellers. Tot een nieuwe wereldoorlog uitbrak ... Al was het landschap van het Waasland bij haar dood totaal veranderd, haar liefde was universeel ...

Karel HEIRBAUT, Een vrouw tussen 20 en 8, Sint-Niklaas: Barst, s.d., 176 p.

 
Rijkswachters 'kussen' Semira dood PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Rijkswachters 'kussen' Sémira dood. Wie een slecht geweten heeft, zoekt het wel te sussen. De nieuwbakken binnenlandse minister weet heel wat meer nu! Sémira Adamu was bestemd voor de prostitutie. De jonge vrouw geraakte in de tentakels van een netwerk verstrikt. Nigeriaanse vrouwen die vrouwen zenden naar Europa, voor het prostitutiemilieu. Er is nog veel meer. Haar gedwongen huwelijk was opgedist! Wie Sémira een vliegtuigticket bezorgde was hooguit een ver familielid. De dode mag nog niet rusten.  Sémira was in Italië al veroordeeld voor drugtrafiek. Zij was getrouwd met iemand die bekend staat in het prostitutiemilieu. Zoals vastgesteld, de twintig jarige vrouw moest buiten. Het zijn alléén ministers die mogen liegen en bedriegen. Heeft men niets te vertellen over de militaire junta in Nigeria?  Doen de petroleummaatschappijen, Chevron, Shell en Agip er geen gouden zaken? Voor wie? De aandeelhouders. Al die verdachtmakingen zijn hypocrisie! Hier is een ander verhaal neergeschreven.

Karel HEIRBAUT, Rijkswachters 'kussen' Sémira dood, Sint-Niklaas: Barst, s.d., 34 p., ill.

 
De vakbondsbonzen plonzen! PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

In De vakbondsbonzen plonzen! schrijft Karel twee brieven aan Piet Poppeliers, een syndicalist op het bedrijf Vieille Montagne in de Kempen. Karel kende Piet zeer goed vanuit de gezamenlijke strijd binnen het Groot Arbeiders Komitee. De tweede brief is een bewogen afscheidsbrief aan een strijdmakker.

'Het was juist de dag waarop de Amerikaan Greg Lemond in de Ronde van Frankrijk zijn gele trui definitief verspeelde aan de Spanjaard Indurain. Vriend, we zijn allemaal internationalisten. Ook gij want de duiven worden ook in Bordeaux gelost ...'

Karel HEIRBAUT, De vakbondbaonzen plonzen!, Sint-Niklaas: Barst, 1991, 40 p.

 
Warm ijs! PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Warm ijs! Een boekje met typische fotocollages van Karel Heirbaut. Ditmaal gaat het over sport in België. De familie Heirbaut speelt een niet onbelangrijke rol daarin.

Karel HEIRBAUT, Warm ijs!, Sint-Niklaas: Barst, s.d., 97 p., foto's.

 
Baron en barones Beaulieu PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Baron en barones Beaulieu. In den bak, uit den bak, in, uit ... is een verhaal vol humor, satire en bittere ernst. De ontmaskering van de tapijtindustrieel en zijn barones-rechter die zich op basis van 'ons geld' schandalig verrijken en hun eigen wetten bepalen. In dit verhaal komen de verbanden klaar naar boven tussen bankiers, gieren witwassers, draken en multinationalen, de zwarte kraaien van advocaten en de politiekers als kontlikkers.

Karel Heirbaut, Baron en barones Beaulieu. In den bak, uit den bak, in, uit ..., Sint-Niklaas: Barst, s.d., 80 p.

 
De wereld van Gisleen en Maria PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

De wereld van Gisleen en Maria. Het is het verhaal over Gisleen Heirbaut: schilder, tekenaar, beeldhouwer. Zijn handen waren nooit werkloos, zijn geest drong door tot in de kern van de harde materie, die hij tot oogstrelende vormen schiep. De jonge man ontmoet op zijn weg Sies Pals, de boerfilosoof, natuurmens met een sterk gevoel voor eenvoudige schoonheid. De boer is nooit bang uit zijn eigen wereldje te treden, om andere schoonheden te ontdekken. Gisleen was in het begin van de grauwe oorlog vluchteling, later een opgeëiste. Dit alles kon niet beletten dat onze creatieveling smoorverliefd werd op de dochter van Sies Pals, de verliefdheid werd liefde, het groeide uit tot trouw en eeuwige verbondenheid ... Het werd een leven van hard werken, voor een gezin van zeven kinderen.

Karel HEIRBAUT, De wereld van Gisleen en Maria, Sint-Niklaas: Barst, 1988, 104 p.

 
Les pauvres en revolte à Cologne PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Les pauvres en revolte à Cologne verhaalt over de mars tegen de top in Keulen, over de mars tegen de sociale verwoesting in Europa.

Karel Heirbaut, Les pauvres en revolte à Cologne, Sint-Niklaas: Barst, 1999, 21 p., ill.

 
De World President! PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

De World President! In deze bundel staan twee verhalen: De mauve Agustaclub danst in het Hof van Cassatie en Bokkensprongen van Bill, de World President!

Karel HEIRBAUT, De World President!, Sint-Niklaas: Barst, 1996, 197 p., ill.

 
Rattenhol PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Rattenhol is een spectaculair dramatisch kluchtverhaal. Vijf burgemeesters hingen aan een strop. In het schepencollege zonder madam werd jaren gevochten voor zetels en stoelen. Een CVP-burgermanneken droomt van 'Mercurius'-planeet.

Karel HEIRBAUT, Rattenhol, Sint-Niklaas: Barst, 1998, 28 p., ill.

 
Ik wens een vakbond met één hart PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Ik wens een vakbond met één hart is een sociale roman over de scheepswerf Boel. Waar wolven schapen wensen te verslinden. Onverwachts krijgt de wolf hulp, uit een onverwachte hoek. De schapen beginnen te klauwen zoals leeuwen. Een hartverscheurend verhaal, heet van de naald, waarin de valse goden worden onttroond. Het boek omschrijft de periode 1981-1984 en de strijd op beide scheepswerven aan de scheldestroom.

Karel HEIRBAUT, Ik wens een vakbond met één hart, Sint-Niklaas: Barst, 1985, 158 p.


Raadpleeg de integrale digitale versie van het boek.

 
Haar verloren zoon! PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

In Haar verloren zoon! vertelt Karel Heirbaut een heel belangrijk verhaal over een reis naar Turkije. Met de foto van Jimmy Uzal in de hand gaat hij op zoek naar diens moeder in een bergdorp in de buurt van Trabzon in Turkije. Jimmy kan niet meer mee, want hij moest naar de medische controle omdat hij stoflong heeft, getroffen door de asbest. Het is een emotioneel geladen verhaal over het leven van de Turkse migranten op de Boelwerf.

Karel HEIRBAUT, Haar verloren zoon!, Sint-Niklaas: Barst, 1986, 49 p., ill.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

Pagina 2 van 6