image1 image2 image3
U bent hier: Home Boeken Bibliografie
Bibliografie (lijst met publicaties)


Roestduivels

Titel

Roestduivels bundelt een aantal verhalen en foto’s van Karel Heirbaut.
Centraal in dit alles staat het thema migratie. Het is een selectie uit een schat aan verhalen, getuigenissen en foto’s die Karel Heirbaut ons naliet. Met dit boek willen we deze verhalen opnieuw onder de aandacht brengen in het jaar waarin 50 jaar migratie wordt gevierd. We kunnen niet voorbijgaan, net zomin als Karel Heirbaut dat destijds kon, aan de pijnlijke gevolgen van de migratie waarbij industriëlen gastarbeiders als goedkoop werkvee invoerden, zonder zich iets aan te trekken van de menselijke, sociale en maatschappelijke gevolgen. We kunnen niet terugblikken op 50 jaar migratie zonder daarbij de discriminerende bordjes ‘Interdit aux étrangers’, de koppelbazen, de slechte en ongezonde werk- en woonomstandigheden te negeren. Het is niet altijd een 'mooi' verleden, het is niet altijd iets waar we aan willen herinnerd worden. Maar we kunnen er veel uit leren. Deze verhalen en foto’s houden ons een spiegel voor, niet alleen van het verleden, maar ook van het heden.
Vele situaties die Karel Heirbaut in zijn verhalen en foto’s optekende, zijn nog steeds actueel.

Een uitgave van De Barst / Met de steun van Interwaas en Erfgoedcel Waasland.

Beluister hier enkele audiofragmenten van/over Karel Heirbaut

Bloed op straat

There seems to be an error with the player !

Ok trans

There seems to be an error with the player !

Roestduivels

There seems to be an error with the player !

Wie is Karel Heirbaut?

There seems to be an error with the player !

 
Stromen blijven stromen PDF Afdrukken E-mailadres

Stromen blijven stromen

Stromen blijven stromen is een levend en onmisbaar document, over mensen van vlees en bloed, met een ruime blik op de wereld, geschreven en bekeken vanuit de plek waar Karel Heirbaut leefde en werkte. Steeds gefotografeerd van op de vloer, in dorpen en pleinen, iedereen recht in de ogen kijkend.

Karel HEIRBAUT, Stromen blijven stromen, Sint-Niklaas: De Barst, 2001, 221 p., ill.

Bladeren in boek...Bladeren in het boek ...

 

 
Orkaan, na vijf jaar stilte PDF Afdrukken E-mailadres

Titel'Orkaan na vijf jaar stilte' is een korte maar zeer boeiende kijk van Karel Heirbaut op het turbulente jaar 1996. Dat is hetjaar van de Stille Mars, de verdwijning van Julie en Melissa, An en Eefje, het jaar van het monster Dutroux. Het jaar ookvan het Spaghetti arrest en de sluiting van Forges de Clabecq. In zijn eigengereide stijl noemt Karel Heirbaut man en paard en verwerkt hij zijn persoonlijke ervaringen en impressies tot een boeiende en nog steeds actuele vertelling.

Karel HEIRBAUT, Orkaan, na vijf jaar stilte, Sint-Niklaas

Raadpleeg de integrale digitale versie van het boek.

 
Grootmoeders geheim PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Bekijk videofragmenten over het boek Grootmoeders geheim.

Grootmoeders geheim is een verhaal over het lief en leed van een grote familie, in een buurt met doodgewone mensen, op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Leontine Van Esbroek houdt de familie samen en omringt ze met gezag en liefde. Ze brengt niet alleen haar eigen twintig kinderen groot maar ook de acht kinderen van haar zoon nadat deze op een dramatische wijze sterft, kort na de dood van zijn vrouw. Dit is haar geheim: haar zoon is gestorven uit verdriet ... Maar haar geheim ligt wellicht nog meer in de kracht die ze heeft om deze familie groot te brengen in een periode die heel sterk ingrijpt in het leven van de mensen toen. Er is niet alleen de grote kindersterfte, maar ook de armoede, de economische crisis, de industrialisering met zijn negatieve invloed op het milieu. Ten slotte waren er nog twee wereldoorlogen die vele families ontredderden. 

Karel HEIRBAUT, Grootmoeders geheim, Sint-Niklaas: Barst, 1992, 270 p.

Raadpleeg hier het boek integraal online (pdf).

 
Onkruid op een scheepswerf PDF Afdrukken E-mailadres

Stromen blijven stromen

Onkruid op een scheepswerf is het boeiende levensverhaal van een arbeider op een scheepswerf. Karel Heirbaut vertelt in een eenvoudige, vlotte stijl over de werkomstandigheden, de stakingen, de bizarre figuren die op de werf komen werken. Centraal staan de 'mannen van de Zaat', de echte scheepswerfarbeiders die voor niets en niemand uit de weg gaan ... het onkruid dat niet vergaat. Maar het is ook het verhaal van de 'vakbondstoppers' die deze voortvarende zaatmannen willen intomen.  Patronaat, zaatmannen, vakbondstoppers spelen een spel met overwinningen, nederlagen, vertwijfeling, ontgoocheling. Maar eigenlijk is het geen spel, het is keiharde realiteit op de scheepswerf Boel in Temse.

Karel HEIRBAUT, Onkruid op een scheepswerf, Berchem: EPO, s.a., 178 p.

 
Baron Beaulieu steelt het vliegveld PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Baron Beaulieu steelt het vliegveld. Door de ontvoering van Anthony raakte de familie De Clerck - een familie van rijke industriëlen - overal bekend. Het oude vliegveld in Waasmunster, op de grens met Belsele, is van oudsher een wandelparadijs. De familie De Clerck kocht dit vliegveld en liet er een imposante villa bouwen, met oprijlaan en stallingen voor paarden. De wegen rond het vliegveld werden afgesloten. Die gang van zaken wordt door milieuverenigingen gecontesteerd. Er broeit een conflict in het Waasland ...

Karel HEIRBAUT, Baron Beaulieu steelt het vliegveld, Berchem: EPO, 1994, 93 p.

 
Het levensverhaal van een veldwerker PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Het levensverhaal van een veldwerker is het verhaal van een volksjongen uit de Tabakstraat die in de ban raakt van de gebeurtenissen rondom hem. Als schooljongen is hij actief in het kamp van de witte, als jonge bediende wordt hij uitgenodigd om bij de weerstand te komen. Na de oorlog bestudeerd hij met gloed de prestaties van het Russische volk. Hij gaat kijken achter het IJzeren Gordijn en vindt er de vrouw van zijn leven. De 'gevaarlijke' communist werkt op 't stadhuis in de boekerij, daarna bij Amedee en Leon in de waterdienst, tot meerder ongerustheid van burgemeester en schepenen. Karel Maes zet zich ook syndicaal in: hij smeedt waar hij kan eenheid tussen oprechte mensen om in front elke afval af te slaan. Als vredesactivist van het eerste uur heeft hij ervaringen die elkeen kan boeien en bezielen. Grote mannen met naam die niet kunnen terugblikken op zo'n gevuld veldwerkersleven proberen hem te kortwieken.

Karel HEIRBAUT, Het levensverhaal van een veldwerker, Sint-Niklaas: Barst, s.d., 214 p.

Raadpleeg de integrale digitale versie van het boek.

 
't Achterwiel van Tom Steels PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

't Achterwiel van Tom Steels. Jenny is verliefd op de Tour de France. Tom Steels, de Belgische kampioen uit Nieuwkerken laat viermaal zijn achterwiel zien aan de sprinters. Maar helaas! De Tour de France werd een dopingronde. Douaniers ontdekten in de luxecar van Festina epo, hormonen enz. om heel de tourkaravaan te bevoorraden. Rechters in Rijsel en Reims kwamen in actie. Twee dokters en twee sportdirecteurs worden achter tralies gedraaid. De Festinarenners werden verhoord en legden betekenissen af: 'Ja, wij drogeren ons.' Gerechtelijke snuffelaars zoeken in het TVM-hotel.  Massi (Casino), de valse bergkoning, is in het bezit van een valies verboden medicamenten. Is hij een dealer? Gelukkig waren daar Tom Steels en il parata Marco Pantani. Zij deden ons hartje verblijden. Tom won op de Champs-Elysées en daarop volgde een volksfeest met een kale knikker. 'Kan men aan sport doen zonder doping? Zonder doping?'

Karel HEIRBAUT, 't Achterwiel van Tom Steels, Sint-Niklaas: Barst, 1998, 94 p., ill.

 
Soep met ballen PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Soep met ballen. Verhalen uit 80. Deze bundel bevat gedichten en verhalen over het interne leven van de zaatmannen, de bezetting van de Scheldebrug, het gevaarlijke en ongezonde werk op de scheepswerf, het bewakingssysteem dat toegepast werd door chefs en brigadiers ...: Niet over te planten, Van onder ... van onder ..., De spookwagen rijdt uit, 't Vogeltje zit gevangen, Koele wind, Algemene vergadering, Een spel zonder grenzen, Piketters gevraagd, Koel zoekt boel, Boel bezet brug, Hosana in de hoge, Paniek in Magda, Betogen is gezond, Zet alles op zijnen kop.

Karel HEIRBAUT, Frank FRANCK, Pol DE MALSCHE, Erik WINDEY e.a., Soep met ballen. Verhalen uit 80, Sint-Niklaas: Barst, s.d., 26 p., ill.

 
Tussen kop en kont PDF Afdrukken E-mailadres

Stromen blijven stromen

Tussen Kop en Kont. Het onbekende peloton op een scheepswerf. In dit fotoboek laten de arbeiders van de Boelwerf zien hoe zij eigenlijk leven op de Zaat. Waar ze werken en in welke omstandigheden, waar ze elkaar ontmoeten en een babbeltje slaan ...

Karel HEIRBAUT, Tussen kop en kont. Het onbekende peleton op een scheepswerf, Berchem: EPO, 1979, 110 p., foto's.

Bladeren in het boek ...

 
Kerstverhaal PDF Afdrukken E-mailadres

Titel

Kerstverhaal. Zwarte sneeuw is een verhaal over de sluiting van de scheepswerf Cockerill Yards.

Karel HEIRBAUT, Kerstverhaal. Zwarte sneeuw, s.l.: s.n., 1981, 10 p.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 6